wtorek, 28 grudnia 2010

Sylwestrowy pomarańczowiec

Jeszcze nie ucichły dzwięki kolendy, jeszcze brzuszki przejedzone od świątecznych smakołyków a tu już trzeba przygotowywać przysmaki na SYLWESTRA.
Proponuje zatem szybciutki serniczek z pomarańczami. Pracy przy nim niewiele a efekt całkiem całkiem.
Jest to też świetny sposób na pozbycie się nadmiaru świątecznych pomarańczy.

Składniki:
  • 4 pomarańcze,
  • 50 dkg białego sera,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4 jajka,
  • 15 dkg cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płatki migdałowe,
  • otarta skórka z 2 pomarańczy,
  • 2 łyżki rumu lub brandy,
  • kilka kropli aromatu rumowego i pomarańczowego,
  • szczypta soli (do ubicia białek),
  • bułka tarta i tłuszcz do formy.





Pomarańcze dokładnie obieramy ze skórki i białego meszku i kroimy w cieniutkie plasterki a następnie każdy plasterek dzielimy na części. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, rumem i aromatami na jednolitą masę.Dodajemy żółtka i mieszamy na jednolitą masę.  Ser należy przecisnąc przez prasę do ziemniaków (nie musimy tego robić gdy ser jest z gatunku tzw. gotowych do użycia). Ser łączymy z masą. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tlłszczem i wysypanej bułką tartą formy( z otwieraną klamrą!!!). Układamy na tej masie kawałki pomarańczy i przykrywamy pozostałą masą. Na wierzch posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180-200 stopni ok.60 min. Najpierw tylko od dołu  żeby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.
Naprawdę bardzo polecam. Po świątecznych słodkościach jest to dość miła odmiana.

1 komentarz:

  1. Lubie pomarańcze. Ciekawy przepis zaproponowałaś. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno.
    Spełnienia marzeń w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)))