Podzielę się dziasiaj z wami przepisem na mój wyjątkowy sernik. Piekę go zawsze na specjalne okazje.
Zasada jest jedna i najważniejsza, ser musi być dokładnie taki jak w przepisie. Małe odstępstwo może być na twarogu, ogólnie większość się nadaje.
Przepis na "wyjątkowy" sernik:
Twaróg przciskamy przez prasę do ziemniaków, mieszamy z serem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym/migdałowy, do białości, dodajemy kilka kropelek aromatu, łączymy z masą serową. Dodajemy stopione i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Rodzynki należy namoczyć w wodzie,odsączyć a następnie obtoczyć w mące aby nie opadały na dół ciasta. Następnie dodajemy je do masy razem ze skórką pomarańczową. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Wszystko mieszamy delikatnie.
Masę nakładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min. w temp. 180-200 stopni.
Ważne wskazówki:
Miksera używam jedynie do ubicia żółtek i białek. Pozostałe składniki mieszam drewnianą łyżką w dość dużej misce.
Do pieczenia najlepsza jest forma z klamrą, żeby łatwo było później wyjąć ciasto z formy.
Co do samego pieczenia to najpierw piekę od dołu a potem górę. Inaczej ciasto nie wyrośnie. Musimy też uważać przy sprawdzaniu i otwieraniu piekarnika żeby nie było w kuchni przeciągów bo ciasto nam opadnie. Ja pod sam koniec pieczenia wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i dopiero po jakiejś chwili wyciągam gotowe ciasto.
Niestety już taki urok serników, że zawsze muszą trochę opaść, ale przy zachowaniu tych wszystkich zasad opad jest niewielki.
Kiedy sernik wystygnie można oprószyć do cukrem podrem lub polać czekoladą.
Sernik jest naprawdę pyszny.
Polecam i życzę smacznego :)))
Przepis na skórkę pomarańczową domowej roboty:
Składniki:
Następnie wkładamy do pojemnika i zalewamy wodą. Podczas moczenia 4 razy zmieniamy wodę na świeżą. Skórki można moczyć max. 2 dni. Po tym czasie wyjmujemy skórki z wody i dokładnie osączamy.
Na ogniu nastawiamy syrop z 1 litra wody i 1/2 kg cukru. Do gotowego syropu wkładamy skórki i gotujemy powoli aż syrop zacznie gęstnieć a skórki zrobią się szkliste. Trwa to ponad godzinę.
Następnie skórki razem z syropem, wykładamy na szklaną powierzchnię (talerz lub szklana deske do krojenia). Układamy je płasko i pozostawiamy do obeschnięcia. Gdy powierzchnia skórki będzie stała, możemy ją pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojone skórki wkładamy do słoiczków( dość gęsto).
Słoiczki muszą być szczelnie zamknięte, żeby skórka nie straciła elastyczności. Tak przygotowaną skórkę przechowujemy w lodówce.
Składniki:
- 1kg 200g białego sera ( Dr.Oetker w kubełku[1kg] + twaróg półtłusty Pątnica[200g]),
- 10 jajek,
- 40 dkg cukru pudru,
- 5dkg skórki pomarańczowej (najlepiej własnej roboty),
- 10 dkg rodzynek ( ja używam tych największych-królewskich),
- 5 dkg kaszy manny (ok. 6 łyżek stołowych),
- 1 łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej,
- 1 kostka masła (ja używam tego z Lidla, ma ok. 300g)
- 1 opak. cukru waniliowego (lub migdałowego, zależy jaki dodajemy aromat),
- kilka kropelek aromatu (dodaje w zależności od okazji, na urodziny śmietankowy lub waniliowy, na święta migdałowy),
- bułka tarta do wysypania formy.
Twaróg przciskamy przez prasę do ziemniaków, mieszamy z serem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym/migdałowy, do białości, dodajemy kilka kropelek aromatu, łączymy z masą serową. Dodajemy stopione i ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Rodzynki należy namoczyć w wodzie,odsączyć a następnie obtoczyć w mące aby nie opadały na dół ciasta. Następnie dodajemy je do masy razem ze skórką pomarańczową. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Wszystko mieszamy delikatnie.
Masę nakładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 min. w temp. 180-200 stopni.
Ważne wskazówki:
Miksera używam jedynie do ubicia żółtek i białek. Pozostałe składniki mieszam drewnianą łyżką w dość dużej misce.
Do pieczenia najlepsza jest forma z klamrą, żeby łatwo było później wyjąć ciasto z formy.
Co do samego pieczenia to najpierw piekę od dołu a potem górę. Inaczej ciasto nie wyrośnie. Musimy też uważać przy sprawdzaniu i otwieraniu piekarnika żeby nie było w kuchni przeciągów bo ciasto nam opadnie. Ja pod sam koniec pieczenia wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i dopiero po jakiejś chwili wyciągam gotowe ciasto.
Niestety już taki urok serników, że zawsze muszą trochę opaść, ale przy zachowaniu tych wszystkich zasad opad jest niewielki.
Kiedy sernik wystygnie można oprószyć do cukrem podrem lub polać czekoladą.
Sernik jest naprawdę pyszny.
Polecam i życzę smacznego :)))
Przepis na skórkę pomarańczową domowej roboty:
Składniki:
- skórki z 7 pomarańczy (muszą być grube i mięsiste),
- 1/2 kg cukru
- woda żródlana
Następnie wkładamy do pojemnika i zalewamy wodą. Podczas moczenia 4 razy zmieniamy wodę na świeżą. Skórki można moczyć max. 2 dni. Po tym czasie wyjmujemy skórki z wody i dokładnie osączamy.
Na ogniu nastawiamy syrop z 1 litra wody i 1/2 kg cukru. Do gotowego syropu wkładamy skórki i gotujemy powoli aż syrop zacznie gęstnieć a skórki zrobią się szkliste. Trwa to ponad godzinę.
Następnie skórki razem z syropem, wykładamy na szklaną powierzchnię (talerz lub szklana deske do krojenia). Układamy je płasko i pozostawiamy do obeschnięcia. Gdy powierzchnia skórki będzie stała, możemy ją pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojone skórki wkładamy do słoiczków( dość gęsto).
Słoiczki muszą być szczelnie zamknięte, żeby skórka nie straciła elastyczności. Tak przygotowaną skórkę przechowujemy w lodówce.
Serniczek faktycznie wygląda apetycznie:)a technika wykonania też nie trudna:)zrobie napewno:)zobaczymy co z tego mi wyjdzie..
OdpowiedzUsuń